Ordböcker och läromedel, ordförrådet

Avancerad svenska – utveckling av ordförrådet på egen hand

Det första jag gjorde när jag började studera franska i grundskolan var att köpa ett lexikon. Det var självklart. Hur skulle jag annars få hjälp med nya ord? På den tiden fanns inte internet. Då måste man alltid ha lexikonet i skolväskan, och man måste leta i alfabetisk ordning.

Hur mycket lättare är det inte nu när vi kan ta upp telefonen och efter några klick få översättning, synonymer, exempel på användning och tusen andra saker? Ändå tror jag att lexikon- och ordboksanvändning har gått ner som en konsekvens av olika möjligheter till direktöversättning som exempelvis Google translate.

I utbildningen till svensk- och språklärare ingick självklart undervisning i att använda uppslagsböcker och ordböcker. Vilken referenslitteratur passar att använda i vilken situation? Vilken hjälp finns att få i vilken bok? Det är nödvändigt att veta för den som vill kunna studera självständigt på ett effektivt sätt.

Numera använder många bara de resurser som finns på internet. Och där finns fantastiska resurser som dessutom är helt gratis:

Svenska akademiens ordlista, SAOL – utgiven av Svenska Akademien. Förutom på sidan svenska.se finns den som app och som bok. SAOL fungerar som norm för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Det betyder att du kan lita på informationen här och du kan hänvisa till SAOL om du hamnar i en diskussion om rätt och fel. Ordet kollegor har till exempel pluralformen –or, men den gamla pluralformen –er är också möjlig att använda enligt SAOL.

Svensk ordbok, SO – utgiven av Svenska Akademien. Förutom på sidan svenska.se finns den som app och som bok. SO beskriver modern svenska med tyngdpunkt på ordens betydelse och användning. Där finns också historiska uppgifter. I SO får du hjälp med former, exempelmeningar, konstruktioner och idiomatiska uttryck som lägger benen på ryggen, för en gångs skull med mera.

Lexin är ett samarbete mellan Institutet för språk och folkminnen och Kungliga tekniska högskolan. I appen och på webben finns 15 olika språk och dessutom finns makedonska, romska (arli), rumänska, turabdinska och vietnamesiska i bokform. Här får du hjälp med former, idiomatiska uttryck, betydelse och användning. Men SO innehåller många fler ord och ger mycket mer information.

En svensk akademisk ordlista innehåller 652 ord som är vanliga i formella och akademiska texter. Att den är frekvensbaserad innebär att den inne­håller de vanlig­ast förekommande, icke-ämnesspecifika orden i akademiska texter, i en textsamling på drygt 25 miljoner ord. Du kan läsa mer om bakgrunden här.

Andra referensböcker (inte gratis men värt pengarna) som du behöver använda och ha tillgängliga hemma i bokhyllan:

Natur & Kulturs Stora svenska ordbok

Svenskt språkbrukOrdbok över konstruktioner och fraser. Språkrådet. 2003.

Alla vi som skriver på svenska behöver också Svenska skrivregler. Språkrådet. 2017. Här finns reglerna för stor och liten bokstav, olika skiljetecken, källhantering och mycket mer.

För praktisk självständig träning på det mer avancerade ordförrådet finns följande böcker där facit ingår:

Marianne Mathlein       Avancera – Ord                       
I Avancera – Ord tränas 500 germanska prefixavledningar av typen angelägen, erhålla, framgå och medge. Varje kapitel inleds med en alfabetisk listning av orden med skrivutrymme för översättning till det egna språket. Därefter tränas ordbetydelsen genom olika övningar.

Ylva Olausson Formell svenska – frekventa ord De ord man tränar i Formell svenska ingår i den frekvens­baserade En svensk akademisk ordlista (AO). De 652 orden i AO förekommer med andra ord ofta i akademiska och andra formella texter, inom alla ämnesområden.

Ylva Olausson Vardaglig svenska 1 ord med familjer och Vardaglig svenska 2 – fraser och uttryck

Anna Hallström & Urban Östberg har skrivit en rad böcker som är lämpliga på mer avancerade språkliga nivåer, till exempel de här fyra:

De rätta orden – Här får du hjälp med betydelsefält, till exempel skillnaden mellan ledsam, sorglig, tragisk, bedrövlig, monoton och trist.

Fasta fraser – Här får du hjälp med ord som trivs tillsammans, till exempel träffar ett avtal, träffar en överenskommelse …

Klara ordtest i svenska som främmande språk – till exempel skillnaden mellan national och nationell, skillnaden mellan undviker och undgår etc.

Ordbildning från grunden – om sammansättningar, prefix och suffix i svenskan.

Har jag glömt något? Vill du rekommendera någon bok som är till hjälp för den som vill utveckla sitt ordförråd? Lämna gärna en kommentar!

2 reaktioner till “Avancerad svenska – utveckling av ordförrådet på egen hand”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s