#sva, #undervisning, grammatik, sfi, språkdidaktik, sva, tips till läraren, vuxenutbildning

Grammatikens plats i språkinlärningen

Jag hade länge tänkt göra en film om svensk grammatik för inlärare med annat modersmål. En film som innehåller grunden i grammatiken och som inte krånglar till det. I går lade jag ut den på Youtube.

Ofta utgår vi från att grammatik är svårt. Jag vill utgå ifrån att det inte är så svårt. Men självklart tar det tid. Det är ett hårt arbete att utveckla ett nytt språk som vuxen.

Med en bas som innehåller några få tydliga regler för ordföljd och formlära kommer inläraren långt med språkutvecklingen ur ett grammatiskt perspektiv.

Arbetet med att utveckla svenskan till en avancerad nivå vad gäller ord och uttryck, stilnivåer, språklig variation, texttyper etc. kräver en stor ansträngning. Här har förstås grammatikstudier sin plats i olika naturliga sammanhang.

Jag vet inte om jag har lyckats ringa in grunden för svenskans ordföljd och formlära i den nya grammatikfilmen som ligger i min Youtube-kanal. Jag menar då lyckats på ett sätt som fungerar bra för många som behöver den här kunskapen. Men hoppet finns.

Min erfarenhet är att elever på kurser i svenska som andraspråk ofta tror att det är grammatik som saknas när de misslyckas. De vill ha fler förklaringar av grammatikregler från läraren framme vid katedern.

Många av eleverna som önskar mer grammatikpresentationer på lektionerna har redan lyssnat till många grammatikgenomgångar. Problemet ligger ofta i att de inte kopplar på grammatiken när de talar och skriver. Gapet mellan teori och språk i användning är ofta för stort.

Jag vill inte avfärda eleverna som tror att grammatiken är den enda nyckeln. Nu kan jag till exempel hänvisa dem till min film som i ett nötskal presenterar grunderna i grammatiken. En av nycklarna till allt lärande är repetition. Allt faller inte på plats samtidigt för alla eleverna i en klass eller grupp.

Eleverna behöver ofta repetera regler + träna på att använda reglerna i tal och skrift. Och de behöver jobba oerhört mycket med att utveckla ordförrådet, se tidigare inlägg.

Jag menar att vi lärare i undervisningen generellt borde ge mer plats åt träning av olika grammatikmoment i tal och skrift.  Träning där eleverna är aktiva och övningarna är kopplade till för nivån relevanta ord och uttryck, se tidigare inlägg med tips på övningar.

Jag menar också att vi generellt bör dela ut färre luckövningar på olika grammatikmoment, övningar som dessutom ibland är fulkopierade ur slumpmässigt valda övningsböcker.

Med stöd i forskningen om andraspråksinlärning är jag övertygad om att lärandet blir effektivare om eleverna får vara aktiva på lektionerna och använda grammatiken i tal och skrift på varierade sätt.

Idag lade jag ut min nya grammatikfilm i en Facebook-grupp för lärare. Där reagerar många positivt, men jag får också mothugg från lärare som uppfattar mitt inlägg som en diskussion om grammatik i undervisningen kontra ingen grammatik i undervisningen. Det var INTE mitt syfte.

Vi behöver diskutera HUR vi undervisar i grammatik, HUR vi på effektivast möjliga sätt använder den dyrbara lektionstiden. Eller vad tycker du?

En reaktion till “Grammatikens plats i språkinlärningen”

 1. Hej Olausson!
  Självklart kan ni länka hur mycket som helst till mina filmer som ligger på Youtube. Min ansträngning blir meningsfull när fler än jag tycker att mitt material är användbart 🙂
  Hör gärna av dig igen om du undrar över något.
  Hälsningar
  Olausson
  P.S. Jag sommarjobbade på vux i Karlshamn för ett par år sedan. Blekinge är underbart på sommaren. D.S.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s