Gratis lättläst

Ylva Olausson bjuder på några gratishistorier inklusive ljud och övningar. OBS! Upphovrätten gäller även för gratismaterial. Jag är fortfarande författare till texterna och äger därmed upphovsrätten. Det betyder till exempel att ändringar, egna versioner etc. bör diskuteras med mig innan de påbörjas och definitivt innan de sprids. Hjälp mig gärna, inom ramarna för upphovsrätten.

Sfi & praktik – Aranya & Aman – lagerarbetare & byggnadsarbetare

En kärlekshistoria – del 1 är en mycket lättläst lite tokig novell på A1-nivå (GERS)= nästan helt nybörjare klarar den. NYHET: En kärlekshistoria – del 1 på Youtube

En kärlekshistoria – del 2 är en fortsättning på del 1, men fungerar också fristående. A1/A2-nivå (GERS) En kärlekshistoria – del 2 på Youtube.

En kärlekshistoria – del 3 är en fortsättning på del 2, men fungerar också fristående. A1/A2-nivå (GERS) En kärlekshistoria – del 3 på Youtube.

En kärlekshistoria – del 4 är en fortsättning på del 3, men fungerar också fristående. A1/A2-nivå (GERS) En kärlekshistoria – del 4 på Youtube.

Det är nu eller aldrig är en lättläst historia som passar på den tidigare delen av sfi. Med stöttning kan man använda den redan på sfi B. 

Göran gör bort sig är en lättläst historia som kanske passar sfi-D, stv 3 på slutet, eller grund-sva 1:4, 2:4. Den är gratis. Varsågod.

Om du klickar på titeln kommer du till Drive. Där finns text, ljud, läsförståelse med facit och språkövningar.

Smakprov ur Det är nu eller aldrig kapitel 3:

”Han lyfter upp en liten kaktus i en fin kruka.
− Tycker hon om kaktusar? frågar affärsbiträdet.
− Jag vet inte. Men jag gillar kaktusar. I mitt hemland, Somalia, finns det många olika sorters kaktusar, säger Muhammed. Och där är det alltid varmt och ljust ute, så vi behöver inte ha kaktusarna inomhus.
− Ja, kaktusar trivs där det är varmt. Brukar man ge kaktusar till tjejer i Somalia? frågar affärsbiträdet och ler lite.
− Jag vet inte. Jag har aldrig haft en tjej. Jag har aldrig köpt blommor till en tjej. Men en liten kaktus är praktisk. Jag kan gömma den i min väska i morgon, säger Muhammed. Hur mycket kostar den?
− Kaktusen kostar 55 kronor och krukan kostar 60 kronor, säger affärsbiträdet. Hans ögon ser glada ut när han tittar på Muhammed.
− Va, kostar krukan så mycket! Men den är fin … okej … jag köper både kaktusen och krukan.”

Det har inkommit en del positiva kommentarer från sfi-lärare som har använt Det är nu eller aldrig i undervisningen:

”Den här berättelsen är så jättebra för mina elever. Vi använder den som högläsning. Har du fler sådana här berättelser som är gratis med frågor, text och facit?”

Tyvärr så tar det mycket tid för mig att skriva ihop ett sådant här material, så jag kan inte säga när nästa kommer ut.