lärarfortbildning, Lättläst, Skrivande, språkdidaktik, vuxenutbildning, yrkessvenska

Lättläst ­– Skönlitterärt läsande och skrivande på sfi och på andra nybörjarkurser i svenska

Äntligen var restriktionerna borta och det glada 20-talet skulle ta sin början, trodde jag. Då kom en idé flygande. Boka en lokal och bjud in kollegor. Vänta inte otåligt på att någon annan ska organisera en fortbildningsdag, ett möte eller en konferens på plats. Fixa en egen dag!

Det gick snabbt från tanke till handling. Fortbildningsdagen fick heta: Lättläst ­– Skönlitterärt läsande och skrivande på sfi och på andra nybörjarkurser i svenska och den gick av stapeln med 16 deltagare i en lokal på Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala. Fem minuters promenad från järnvägsstationen, mitt i centrum. Lunchen åt vi på Fröjas sal, fem minuters promenad från kurslokalen. Jag bjöd på allt.

Det var lite läskigt att helt ensam planera och genomföra dagen, men det är alltid kul att tänka nytt. Och av de anonymt inlämnade utvärderingarna att döma var alla nöjda. Där kunde jag till exempel läsa:

”Känner mig fylld av energi och inspiration att testa en massa tips och idéer som jag fått av dig.”

”Bra upplägg innehållsmässigt och tidsmässigt.”

”Positiv kursledare som bjuder på sig själv och sitt material på ett ödmjukt sätt.”

”Du lyssnar och känner in gruppens behov.”

”Det var fint att vi fick diskutera mycket och prata med varandra.”

”Bra med koppling till kursplanen.”

”Bra innehåll och fint att träffa kollegor IRL!

Jag kommer gärna till din skola och pratar om lättläst skönlitteratur i sfi-undervisningen (och på andra nybörjarkurser i svenska som andraspråk). Jag kan också prata om språkutvecklande arbetssätt, och/eller om utveckling av ordförrådet, och/eller om att skriva lättläst ensam eller tillsammans med eleverna m.m. Och jag gör gärna klassrumsbesök om ni använder något av mina läromedel på kursen.

Till sist: Jag hoppas att Nationellt centrum för svenska som andraspråk tänker om och organiserar symposium 2022 på plats (och inte bara online) för alla som BEHÖVER träffas på riktigt. Det står Aula Magna i informationen. MEN det gäller bara föreläsarna. Med små bokstäver står det ”digital konferens”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s