lärarfortbildning, Lättläst, sfi, språkdidaktik, vuxenutbildning

GRATIS fortbildning för sfi-lärare och andra lärare på nybörjarkurser i svenska för vuxna, A1-B1-nivå (GERS)

Jag kommer gärna till din skola och pratar om lättläst skönlitteratur i sfi-undervisningen (och på andra nybörjarkurser i svenska som andraspråk). Jag kan också prata om språkutvecklande arbetssätt, och/eller om utveckling av ordförrådet, och/eller om att skriva lättläst ensam eller tillsammans med eleverna m.m. Och jag gör gärna klassrumsbesök om ni använder något av mina läromedel på kursen.

Jag kan också organisera en fortbildningsdag i Uppsala om intresse finns. Här är exempel från 11 mars 2022:
Plats: Centralt i Uppsala

Tid: Fredagen den 11 mars kl 9-16

Arrangör: Ylva Olausson, lärare och läromedelsförfattare

Lättläst ­– Skönlitterärt läsande och skrivande på sfi och på andra nybörjarkurser i svenska

Anmälan (först till kvarn …)
Anmäl dig genom att mejla ylvalarare@gmail.com.
Anmälan ska innehålla följande:
Namn
Adress
Skola
Telefon
Mejl
+ texten: ”Jag accepterar villkoren, det vill säga en kostnad på 1 000 kronor om jag uteblir från kursen utan skäl (akut sjukdom o.dyl.).”

Preliminära programpunkter:

Presentation och introduktion av dagen

Varför behöver vi lättläst skönlitteratur på språkkursen? Hur använder du lättläst skönlitteratur i undervisningen? Hur väljer du bok? Erfarenhetsutbyte: Använder du lättläst i undervisningen? Vad saknar du i det utbud som finns? Ta (gärna) med exempel på böcker som du tycker fungerar i din undervisning och förbered dig på att kort presentera hur du använder en eller två ll-böcker i undervisningen.

Lättläst skönlitteratur på yrkesinriktade kurser – Erfarenheter …

Lättläst skönlitteratur & språkutvecklande arbetssätt

Att skriva lättläst skönlitteratur ensam, tillsammans med en kollega eller tillsammans med eleverna i klassrummet – erfarenheter m.m.

Prova på att skriva lättläst – Några korta skrivövningar med efterföljande samtal (bara den som vill behöver dela med sig av sitt eget skrivande)

Kursen är gratis. Men ev. kommer lunch och fika att ske på egen bekostnad. När jag vet hur många vi blir och vilka vi blir återkommer jag med fler detaljer till de som har anmält sig.


Om Ylva Olausson

Jag som organiserar kursen och bjuder på den är lärare och läromedelsförfattare. För den som vill veta mer om mig hänvisar jag till sidan https://svenskamedylva.com/. Det går också bra att mejla frågor: ylvalarare@gmail.com eller sms:a till 0705750963

Nationellt Centrum för svenska som andraspråk (NC) har bestämt att lägga det stora symposiet online i oktober i år (det är fyra år sedan förra symposiet). Online är bättre än ingenting, men det händer saker när vi möts på riktigt som skärmen inte kan kompensera.   

Min besvikelse på NC vänder jag nu till att göra ett eget försök att få träffa kollegor på riktigt och ha riktiga samtal om undervisning, läsande och skrivande i en lugn och informell miljö.

Jag gör inte det här som en reklamgrej för mina egna böcker. För länge sedan insåg jag att de aldrig kommer göra mig rik. Men jag kommer att visa upp några böcker, och jag kommer att berätta om dem om intresse finns.

Anmälan

Först till kvarn … Anmälan är bindande. Att dagen blir lyckad bygger på att alla anmälda kommer!

Det betyder att en anmäld deltagare som utan rimliga skäl uteblir måste betala 1 000:- till arrangören, alternativt hitta en kollega som tar platsen.


En reaktion till “GRATIS fortbildning för sfi-lärare och andra lärare på nybörjarkurser i svenska för vuxna, A1-B1-nivå (GERS)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s