Skrivande

Form och innehåll – handstilen

Meddelandet ovan fick jag ifrån en chilenare i april 1986. Inte funderade jag över den grammatiska korrektheten. Inte heller reagerade jag på att allt var skrivet med versaler. Det var innehållet som var viktigt för mig. Tänk! Han brydde sig om mig! Vilken lycka!

I klassrummet skriver eleverna ofta för en språklärare som är mer fokuserad på textens form än på innehållet. I vardagslivet utanför skolan behöver eleven oftast kunna kommunicera ett innehåll, och formen är sällan det största hindret för att innehållet ska gå fram. Det här är något som har diskuterats i decennier bland pedagoger och didaktiker.

Sfi-kursens mål är funktionell svenska. I Språkdidaktik för sfi skriver Norlund Shaswar & Wedin, s. 44: ”Sällan är dessa [skriv]uppgifter utformade så att de ger eleverna möjligheter att utveckla sitt tänkande och att skapa texter av betydelse för det egna livet.”

Frågan om fokus på form eller innehåll, eller båda, blev aktuell för mig när en relativt ny lärare i svenska som andraspråk frågade om det är okej att en av hennes elever, en högutbildad italienare, endast använder versaler när hen skriver för hand. Det här kom upp i ett forum för sfi-lärare på webben.

Till min häpnad svarar flera mer erfarna kollegor i linje med att det här går inte an. Om eleven inte visar prov på att kunna skriva för hand med gemener så kan hen inte bli godkänd. Att samma elev skriver korrekt med versaler och gemener när hen skriver digitalt, i Word-dokument och mejl t.ex. räknas inte.

Genast vill jag påpeka att det här inte har något stöd i Skolverkets kursplan för sfi.

Aldrig skulle jag komma på tanken att kritisera eller bedöma någons handstil så länge den är läsbar. Det är mer regel än undantag att italienare, spanjorer och latinamerikaner skriver med versaler när de skriver för hand. Jag har även träffat på svenskar som genomgående skriver med versaler när de skriver för hand. Det har absolut ingenting att göra med vår moderna tids VERSAL-skrikande i sociala medier.

För nyfikna som undrar över varifrån idén att skriva med versaler kommer kanske inlägget i BLOG.TRAVELMARX.COM kan vara en del av förklaringen.


Norlund Shaswar, A. & Wedin, Å. (2020) Språkdidaktik för sfi. Studentlitteratur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s