I oktobernumret av Sfi-lärartidningen medverkar jag med en text om lättläst skönlitteratur kopplat till yrkeslivet. Det passade bra eftersom jag just nu jobbar med en lättläst trilogi för vuxna som utspelar sig i skolmiljö.
I skönlitteraturen finns möjligheten att levandegöra situationer och företeelser som kan vara svåra för icke-svenskfödda att upptäcka, förstå och tolka. Med lättlästa texter om yrkeslivet som underlag för samtal och skrivövningar kan vi närma oss sfi-undervisningens mål: funktionell svenska.
Ett exempel på lättläst med koppling till yrkeslivet är Läspraktik-trilogin (Natur & Kultur) som skriven av en erfaren sfi-lärare och en språklärare, Maria Janeklint och Mats Larsson, och det märks på ett mycket positivt sätt i valet av ord, uttryck och situationer på arbetsplatserna i de tre novellerna.
Dagens rätt utspelar sig i restaurangmiljö, Ny på Nejlikan på ett äldreboende och Veckans vara i en matbutik. Novellerna är lämpliga att läsa på sfi C/D-nivå eller motsvarande, och passar förstås utmärkt på kurser med de yrkesinriktningar som är representerade i texterna. Men de tre novellerna passar även i vilken sfi-grupp som helst som underlag för samtal, skrivövningar samt förberedelse för yrkeslivet i Sverige.
Ljud till novellerna finns gratis på webben och snart utkommer en lärarhandledning som bland annat innehåller bildstöd, ordlistor, läsförståelse-uppgifter, diskussionsfrågor och korta skrivuppgifter.
Innehållet i Läspraktik-trilogin ger underlag för skrivuppgifter och lärarledda textsamtal där reflektioner samt olika typer av jämförelser självklart ingår, något som passar som hand i handske till följande citat ur kursplanen för sfi:
”Eleven ska också ges möjlighet att utveckla sin interkulturella kompetens genom att reflektera över egna kulturella erfarenheter och jämföra dem med företeelser i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv i Sverige.”
I ett tidigare inlägg finns en lista över lättlästa böcker inom olika yrkesområden.
