ordförrådet, Ordinlärningsstrategier

Utveckla ordförrådet med internet-teve, SVT Språkplay och UR Språkplay

När jag säger till mina elever att de behöver använda svenskan utanför lektionstid får jag ofta till svar att det inte finns någon tid eller möjlighet till det. Anledningarna varierar men återkommande är att svenskarna inte vill ha kontakt, och att familj/barn/ hushållsarbete tar all tid utanför lektionerna. Vidare säger många som har praktik eller arbete vid sidan om svenskkursen att dessa inte erbjuder tillfällen till att använda svenskan.

Det verkar som om det finns lite, om ens något, skrivet om hur resurserna gratisappen SVT Språkplay och webbresursen UR Språkplay kan bidra till språkutvecklingen. Men mycket har forskningen redan konstaterat vad gäller vikten av ett varierat inflöde (input) av målspråket anpassat till den språkliga nivå som inläraren befinner sig på.

I både SVT Språkplay och UR Språkplay får man tal, text och bild plus möjlighet att anpassa översättnings-hjälpen till den språkliga nivån man befinner sig på. Goda förutsättningar finns alltså för att träna upp den receptiva förmågan.

När som helst och var som helst.

Internet-tv, SVT Språkplay och UR Språkplay

 • innebär möjligheter att lyssna till svenska i ett sammanhang.
 • innebär möjligheter att välja innehåll utifrån eget intresse något som i sin tur höjer motivationen.
 • serverar ett språkligt flöde i bild, tal och ljud, en multimodal kontext, något som högst troligt bidrar till en snabbare ordinlärning.
 • kan ge något till alla typer av inlärare på alla språkliga nivåer.
 • kan hjälpa inlärarna till ökad självständighet i språkinlärningsprocessen.

För en del inlärare, speciellt på de lägre språkliga nivåerna, kanske internet-tv utgör en alltför stor språklig utmaning. Det kan vara då som SVT Språkplay och UR Språkplay gör som mest nytta, under förutsättning att förstaspråket finns där.

I skrivande stund finns 27 språk i SVT Språkplay: albanska, amhariska, arabiska, azeri, bosniska, bulgariska, engelska, finska, franska, grekiska, kinesiska, kroatiska, kurdiska, pashto, persiska, polska, rumänska, ryska, serbiska, somaliska, spanska, thai, tigrinska, turkiska och tyska. I UR Språkplay finns 20 språk.

I SVT- och UR Språkplay finns bland annat möjligheter att

 • anpassa översättningsstödet till språklig nivå.
 • pausa när som helst.
 • snabbt få en översättning på ord och fraser.
 • repetera samma program vilket förstås befäster ordinlärningen.
 • välja program utifrån eget intresse.
 • välja program inom ett begränsat område, en genre eller en serie. Det leder till successivt ökad förförståelse. För den som har förkunskaper blir innehållet lättare att begripa något som enligt Schmitt & Carter (2000) i sin tur gör ordinlärningen effektivare.

Vi ska alltså uppmuntra inläraren till att välja program av eget intresse för att öka motivationen. Det är också bra för ordinlärningen om inläraren väljer program i samma serie/genre/område, och det är bra med balans mellan hur många inslag hen tittar på och antalet repeterade visningar.

1. Tror du att läraren kan/behöver inspirera eller påverka eleverna till att använda internet-tv, SVT Språkplay och UR Språkplay utanför lektionstid?

2. Vilka program skulle du ge förslag på till dina elever?

3. Skulle det vara en bra idé att organisera ”Språkplay-grupper” på skolan där elever träffas, utbyter erfarenheter och tipsar varandra om strategier, program m.m.?

4. Har du andra åsikter/idéer?

En reaktion till “Utveckla ordförrådet med internet-teve, SVT Språkplay och UR Språkplay”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s