ordförrådet, Ordinlärningsstrategier

Hur lär jag mig nya ord?

För dig som är lärare och vill prata ordinlärningsstrategier med dina elever och för dig som studerar svenska och vill utveckla ditt ordförråd på ett effektivare sätt har jag översatt en stor del av enkätfrågorna i Richard LaBontees avhandling Strategic Vocabulary Learning in the Swedish Second Language Context. Du hittar dem här.

   Richard LaBontees syfte var bland annat att ge nybörjare nya verktyg för sin språkinlärning. Han undersöker hur språkstudenterna ser på vad det innebär att kunna ett ord och utforskar mönster i användningen av olika strategier.

   En stor del av avhandlingen handlar om att utveckla ”The Swedish Vocabulary Learning Strategy Survey” (SVLSS). I slutversionen finns 74 enkätfrågor som redovisas i en bilaga till avhandlingen. Och det är alltså ett urval av dessa som jag har översatt till svenska. Listan behöver självklart anpassas till gruppen eller eleven som ska använda den. När och hur listan ska användas är något som den enskilda läraren och inläraren behöver ta ställning till. Och varför.

   LaBontee menar, liksom Paul Nation i boken Learning Vocabulary in Another Language, att undervisning kring olika strategier för ordinlärning och hur man använder dem leder till effektivare inlärning av svenska ord, ja, effektivare utveckling av ordförrådet. Nation går så långt att han säger att lärare behöver ägna mer lektionstid åt att undervisa om ordinlärningsstrategier än åt att träna på ord.

   LaBontee säger i en intervju att han hoppas att lärare i svenska som andraspråk kommer att använda SVLSS-instrumentet.

LaBontee, R. 2019. Strategic Vocabulary Learning in the Swedish Second Language Context

Nation, Paul 2013. Learning Vocabulary in another Language. Cambridge: Cambridge University Press.

En reaktion till “Hur lär jag mig nya ord?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s