Språkrådet

Vad är Språkrådet för någonting?

Språkrådet har ansvar för språkvård i Sverige och är en del av Institutet för språk och folkminnen. En viktig uppgift för Språkrådet är att vara ett stöd för de som har frågor om det svenska språket. Men Språkrådet har fler uppgifter. Om du är intresserad kan du läsa mer om det här.
   En bok som jag använder väldigt ofta, och som Språkrådet ger ut, är Svenska skrivregler. Den innehåller rekommendationer för hur man skriver texter. Jag har den i bokhyllan och slår upp saker i den flera gånger i veckan. I Svenska skrivregler finns till exempel rekommendationer för hur vi ska använda skiljetecken, hur vi skriver dialog, när vi behöver stor bokstav (versal) och mycket mer.
Kanske kan du redan alla skrivregler? Du kan testa dig här.
   I Frågelådan hittar du Språkrådets rekommendationer i frågor om rätt och fel i språket. På webbplatsen finns också vanliga frågor och svar, till exempel frågan om hur många ord det finns i svenskan.

   Språkrådet vill att vi först kollar i Frågelådan om svaret finns där innan vi mejlar en fråga till dem.
Ett exempel på vad vi kan hitta svar på i Frågelådan är frågan ”Kan man skriva våran och vårat?” Svar i Frågelådan: ”Formerna våranvårateranerat hör hemma i talspråket i delar av Sverige, och i talspråklig skrift. I formellare tal och i skrift heter det vårvårterert.”

   Språkrådet finns också på Twitter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s