Genre/texttyp

Form och innehåll – genrer/texttyper & bindeord

En student på ett av landets universitet kontaktade mig nyligen och bad om tips på en bra lättläst bok om sambandsord. I mejlet finns en önskan om att använda fler sambandsord, och samtidigt nämns ett behov av att utveckla förmågan att argumentera i tal och skrift.

Nej, jag har inget tips om böcker som enbart handlar om sambandsord. Listor finns i många läromedel och i olika digitala resurser. Ett exempel finns i projektet Intensivsvenskas referensmaterial för lärare (s. 207-8). (Ett referensmaterial som jag tror att många sva-lärare skulle kunna dra nytta av om de visste att det fanns.) Men sambandsord/bindeord i sig är ingen garanti för god textkvalitet.

Idén att vi kan beskriva en genre och explicit undervisa om den behöver problematiseras, och det gör till exempel Robert Walldén i en artikel där han granskat fem olika skrivpedagogiska läromedel för grundskolan. Han påvisar att det krävs andra språkliga resurser förutom genrestrukturen och sambandsorden och menar att det finns en risk att eleven tappar innehållet, anpassningen till mottagaren och språkriktigheten i sin iver att räkna argument och jobba med bindeord.

En mall för exempelvis den argumenterande texttypen kan fungera som ett stöd. Men alla välskrivna argumenterande texter därute i verkligheten innehåller inte exakt tre argument, ett motargument och ett visst antal väl valda bindeord. Verkligheten är komplex.

Walldén pekar också på vuxenundervisningen där eleverna ofta möter samma argumenterande strukturer redan på sfi och sedan i samma form på grundvux och gymnasienivå. Han varnar för att upprepningen kan leda till att eleverna inte uppfattar någon progression i kursinnehållet. Det kan vara mer relevant att till exempel jobba med utveckling av ordförrådet inom olika ämnesområden.

Så mitt svar till studenten som skrev till mig blir bland annat att hitta och läsa olika typer av argumenterande text och att inte glömma bort att jobba med fokus på textens innehåll, ordförråd, språkriktighet och mottagare. Form och innehåll/funktion är inte motpoler. De går hand i hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s