Lektionsdesign, vuxenutbildning

Lektionsplanering – Upphovsrätt – Lärarrespons

Hur vanligt är det att en sfi-lektion består av en inledning där en luckövning på ett grammatiskt moment delas ut följt av individuellt arbete med luckövningen och sedan är lektionspasset slut?

Häromdagen beskrev några vuxna migranter som studerar svenska på nybörjarnivå att läraren kopierat sidan 238 i Form i fokusdel A och att de sedan jobbat individuellt med tidsuttryck under hela lektionspasset. När en snabb inlärare bad om facit fick hen veta att facit skulle komma ”om ett par dagar”.

Mina tankar drog omedelbart i väg till lektionsplanering, upphovsrätt och respons.

Men jag vet inte. Ibland har vi lärare inte tid till reflektion mellan lektionerna. Ibland kommer livet emellan och vi behöver ”fuska” lite. Ibland innehåller arbetsgivarens budget inga medel avsatta för kursmaterial.

Ja, hindren är många på väg mot kursdeltagarnas mål: funktionell svenska.

Lektionsplanering

Det finns en hel del publicerat om lektionsplanering och lektionsdesign. För den lärare som inte har tid att fördjupa sig finns bloggar skrivna av engagerade lärare, till exempel Jessica Richies blogg.

Upphovsrätt

Jag citerar från Skolverkets webbplats:  ”Trots att skolan har ett Skolkopieringsavtal finns viss kopiering som du inte får göra med stöd av det avtalet. Du får inte

   kopiera för att ersätta inköp av förlagsutgivna läromedel

   kopiera ur tryckta förlagsutgivna arbetsböcker, övningsböcker och liknande engångsmaterial.”

    Form i fokus – del A är en övningsbok. Den får inte kopieras. Det kanske är dags att ta ett snack med arbetsgivaren om budget för kursmaterial?

Respons

Det finns inte mycket forskning på respons i kombination med vuxna sva-inlärare förutom den avhandling som Liivi Jakobson presenterade för några år sedan med titeln Skriftlig lärarrespons för vuxna nybörjare i svenska som andraspråk.

Hur som helst är det inte optimalt att behöva vänta flera dagar på facit/lärarrespons på en kort luckövning.

Nu är det dags att påminna mig själv om Matteus 7:12: ”Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer med skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget?

Vella, J. (2002). Learning to listen, learning to teach: The power of dialogue in educating adults. San Francisco, CA: Jossey-Bass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s