Litteraturläsning inom svenska som andraspråk, grundläggande på Komvux.

Jag vikarierade en torsdag i en grupp som just hade påbörjat en 10-veckorskurs på heltid, sva grund, delkurs 4. De hade fått schema och introduktion. På schemat stod kursboken Grundhjulets kapitelnummer med sidhänvisningar dag för dag. Det stod också Saknad på många kursdagar. Jag tänkte att det kanske var information som skulle läggas till senare.

Efter pausen frågade en elev mig om jag hade läst Saknad och viftade med Karin Alvtegens kriminalroman. Då trillade polletten ner. Jag sa att jag inte hade läst den, men att jag visste att författaren på något sätt är släkt med Astrid Lindgren.

    ”Är den svår att läsa för dig?” frågade jag också, tog boken och öppnade den:

Såsom Kristi tjänare och såsom förvaltare av Guds hemligheter, så må man anse oss. Vad man därutöver söker hos förvaltare är att en sådan skall vara trogen …

Det framkommer inte att det är ett citat ur Paulus första brev till korintierna. Texten bara finns där på första sidan, kursiverad. Så klart att det är en grymt svår text. Och för en läsovan elev ofattbart svår. ”Har ni fått någon introduktion till den här romanen?” frågar jag. ”Nej, bara att vi ska läsa den och vilket datum vi ska redovisa den.”. Min inre lärarröst går igång: ”Jag hoppas att det inte stämmer.”

Självklart ska elever på delkurs 4 kunna läsa en modern roman i original på svenska på egen hand. Men det kan, fortfarande på delkurs 4, vara första gången som eleverna möter kravet att läsa en hel roman på svenska. En roman som inte är en anpassad lättlästversion. Och många är inte vana litteraturläsare på något språk. Det gäller förresten även infödda svenskar. Enligt SCB ägnar sig 74 procent av den vuxna befolkningen åt att läsa en bok minst någon gång under ett år.

Som sva-lärare på delkurs 4 vill vi självklart väcka läslust och intresse för skönlitteratur om det inte redan finns. Men vi måste nog inse att det kan vara en omöjlig uppgift att nå fram till precis alla elever.

En del elever tar sig med stor möda igenom de utdrag ur romaner som finns i Grundhjulet. Och ganska många känner ett stort motstånd mot att läsa en hel roman på svenska. Så är det. Vilka krav ställer det på läraren som väljer att låta hela gruppen läsa samma roman?

Tre självklara kriterier är

  • ett genomtänkt val av roman
  • kontroll med bokhandel att romanen finns att köpa i pocket
  • en genomtänkt introduktion och presentation av den tänkta arbetsgången innan eleverna släpps ensamma med romanen. Förutom introduktion och någon form av avslutningsseminarium kan det vara lämpligt att lägga in några pass däremellan för att följa upp romanläsningen på olika sätt.

Undervisningen ska enligt kursplanen ge eleven förutsättningar att utveckla sin förmåga att läsa och analysera skönlitteratur för olika syften. Men Skolverkets kursplan ger inte många ledtrådar till hur litteraturläsningen rent praktiskt ska genomföras. Här är fältet ganska fritt för den kreativa läraren.

Om jag skulle introducera Saknad av Karin Alvtegen i en grupp skulle jag förklara att eleverna kan vänta med att läsa bibeltexten på första sidan. Kanske skulle jag ge exempel från andra romanförfattares val av citat till förstasidor. Kanske skulle jag förklara att många romaner börjar direkt, utan citat och tillägnanden.  

Sedan skulle jag skriva de första meningarna i första kapitlet på en Power Point och närläsa dem tillsammans med eleverna:

”Dräkten var grön och av fint märke och ingen som såg henne kunde ana att den var köpt på Myrornas för åttionio och femtio. Kjolknappen i midjan var borta och ersatt med en säkerhetsnål, men det var det heller ingen som kunde se.”

Närläsningen skulle troligtvis börja med en koll så att eleverna verkligen förstår alla ord. Och sedan frågor som: Vad vet vi om en person som är klädd i en dräkt av fint märke? Varför får vi redan i romanens första mening veta att dräkten är köpt på Myrornas? Vad är Myrorna? Är åttionio och femtio mycket pengar? Varför hittar vi inte ordet kjolknapp i lexikon? Vad tänker du på när knappen är ersatt av en säkerhetsnål? Varför får vi veta att säkerhetsnålen inte syns?

Kanske skulle vi också beröra miljön där kvinnan befinner sig på den första sidan, och så vidare.

Hur behandlar du skönlitteratur på sva grund, delkurs 4?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s